Salted caramel sauce (vegan)

photo-17

Makes about 330 ml.

INGREDIENTS:

  • 1 full fat coconut milk (*refrigerated overnight – use only the separated cream from the top of the can)
  • 6-7 medjool dates
  • 2 TBS coconut oil (melted)
  • pinch of Himalayan salt
  • 1 tsp vanilla powder

METHOD

Soak dates in very warm water for at least 15 minutes. Warm up cream from coconut milk in a pan.

When ready, blend dates, coconut oil and cream until smooth. Transfer to the pan and simmer for about 5 minutes on medium heat stirring occasionally. Then add salt and vanilla, mix well and ta-da!

Serve with pancakes, vegan ice-cream or favourite cake and ice-cream😉 Sprinkle some chopped nuts on the top! Yummy!

 

in Polish

WEGAŃSKI SŁODKO-SŁONY SOS KARMELOWY

SKŁADNIKI na około 330 ml:

  • 1 pełnotłuste mleko kokosowe (* pozostawione w lodówce przez noc, użyć tylko krem z wierzchu puszki)
  • 6-7 daktyli ‘medjool’
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii

WYKONANIE

Zalać daktyle bardzo ciepłą wodą i odstawić na co najmniej 15 minut. W rondlu podgrzać krem z mleka kokosowego.

Namoczone daktyle odcedzić i zblendować z olejem kokosowym oraz podgrzany kremem aż do uzyskania gładkiej masy. Przelać do rondla i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać sól i wanilię, dobrze wymieszać i gotowe!

Podawać z naleśnikami, lodami albo ulubionym ciastem i lodami. Można też posypać posiekanymi orzechami😉 PYCHA!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s