Oven-baked oatmeal with dried bananas, nuts & pears

photo-9

Recipe adapted from here.

INGREDIENTS:

  • 2 cups rolled gf oats
  • pinch of fine Himalayan salt
  • ¼ cup desiccated coconut
  • ground heads of 5-6 cloves
  • 2 tsp cinnamon
  • ¼ tsp ground ginger
  • 2 TBS chia seeds
  • 1 TBS cacao nibs
  • ¼ cup agave syrup
  • ½ cup chopped pecans, walnuts and almonds
  • 2 dried bananas (chopped)
  • 2-3 cups hemp milk
  • 2 ripe pears (sliced)
  • 3 TBS melted coconut oil + 1 TBS coconut oil for greasing

METHOD:

Preheat the oven to 190 C. Mix all dry ingredients in large bowl. Grease ceramic baking dish with coconut oil and spread pears on the bottom. Then spread dry mixture, pour milk over, then melted oil, and bake for about 30-35 minutes until golden brown on top.

Let it cool a little on the side and then enjoy your breakfast!

 

in Polish:

ZAPIEKANA OWSIANKA Z ORZECHAMI, SUSZONYMI BANANAMI I GRUSZKAMI

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych)
  • szczypta różowej soli
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka wiórków kakaowych
  • ¼ szklanki syropu z agawy
  • ½ szklanki posiekanych orzechów pekan, włoskich i migdałów
  • 2 suszone banany (pokrojone w 1 cm kawałki)
  • 2-3 szklanki mleka roślinnego
  • 2 dojrzałe gruszki (pokrojone w plastry)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego) + 1 łyżka oleju kokosowego do wymarowania naczynia

WYKONANIE:

Rozgrzej piekarnik do 190 C. Wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce. Ceramiczne naczynie wysmaruj olejem kokosowym i rozłóż gruszki na dnie. Następnie rozprowadź równomiernie mieszankę suchych składników, zalej mlekiem i skrop rozpuszczonym olejem. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut (na lekko brązowy kolor).

Odstaw do ostygnięcia a potem rozkoszuj się pysznym śniadaniem! Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s